Winkelwagen

Ver-infrarood energie in beenbeschermers - niet gerelateerd aan oververhitting

Gepost door Back on Track Representative op
Ver-infrarood energie in beenbeschermers - niet gerelateerd aan oververhitting

Leidt de ver-infrarood energie (FIR) van Back On Track beenbeschermers tot oververhitting van de pezen?  Het antwoord is nee - en hier is waarom! 

 

De beschermers omsluiten de meest kwetsbare delen van de benen van het paard en absorberen de kracht van schokken en stoten. Daarnaast zorgen goede beenbeschermers voor meer stabiliteit voor zowel pezen als gewrichten, waardoor het risico dat ze overstrekt, overbelast of verkeerd belast worden kleiner wordt.     

 

Maar het is ook belangrijk om beschermers te kiezen die de warmtebelasting op pezen verminderen. Het risico op oververhitting van de pezen wordt aanzienlijk verminderd als het materiaal zeer ademend is of als de beschermers geperforeerd zijn om lucht te laten circuleren.     

 

FIR - therapeutische ver infrarood energie, die door alle Back On Track beenbeschermers wordt uitgezonden - maakt de beschermers echter niet warm. Dit betekent dat het gunstige effect van FIR kan samengaan met een hoog ademend vermogen, een hoge luchtstroom en vochtafvoerende eigenschappen, waardoor warmte gemakkelijker kan worden afgevoerd.     

 

De eigenschappen van paardenpezen   

 

De pezen van de onderbenen van het paard zijn in de loop van de evolutie ontwikkeld tot sterke, veerkrachtige structuren die de explosieve kracht van de massieve spieren van het lichaam effectief overbrengen. Ze lopen dicht langs het huidoppervlak, in een deel van het paardenlichaam dat ook relatief onbeschermd is. Rond het onderbeen, de kootbeenderen, de kogelgewrichten en de kroon zijn er niet meer ondersteunende weefsels dan absoluut noodzakelijk zijn voor de functie: elasticiteit en opslag van kinetische energie.    

 

Door de anatomische bouw en biomechanica van het paard worden pezen blootgesteld aan zeer hoge belastingen. Ze moeten daarom zowel beschermd als gestabiliseerd worden om het risico op blessures te verminderen. Peesblessures bij paarden komen vaak voor en kunnen moeilijk te genezen zijn. De gevolgen kunnen ernstig zijn en het zo veel mogelijk voorkomen van peesblessures is belangrijk voor de gezondheid van het paard op de lange termijn.    

 

De absoluut beste maatregel is preventie. Door beenbescherming te dragen, de onderbenen van het paard goed te verzorgen en kleine tekenen van problemen te herkennen voordat ze zich ontwikkelen tot duidelijke symptomen, kunnen de risico's aanzienlijk worden verminderd.   

 

Twee tegengestelde vereisten - bescherming en koelte   

 

Maar er is nog een andere specifieke bedreiging voor de gezondheit van pezen: opwarming. De interne temperatuur van pezen kan aanzienlijk stijgen tijdens beweging en training. Beschermer zijn nodig, maar ze maken het ook moeilijker voor pezen om koel te blijven, omdat ze worden afgekoeld door de omgevingslucht. De veerkracht van pezen betekent dat ze kinetische energie opslaan, waardoor ook hun interne temperatuur stijgt. Thermische isolatie kan daarom leiden tot verhitting van de bindweefselcellen waaruit de pezen zijn opgebouwd. En deze cellen zijn niet hittebestendig.    

 

In feite beginnen de bindweefselcellen van pezen af te sterven bij temperaturen net boven 42°C - een temperatuur die pezen plaatselijk kunnen bereiken tijdens inspanning en zwaar werk (1). Als oververhitting van de pezen van het paard regelmatig voorkomt, kunnen de pezen beginnen te beschadigen; een proces dat bekend staat als 'degeneratie door hyperthermie'(2).   

 

Omdat beenbeschermers bedoeld zijn om de pezen te bedekken, bestaat het risico dat alleen al door het bedekken van de pezen de temperatuur van de pezen verder toeneemt. Dit geldt voor alle beschermende producten. Maar het resultaat hangt af van de eigenschappen van de bescheremers zelf en het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Een type beschermers dat lucht laat circuleren - dankzij de materiaaleigenschappen of door perforaties - zal het risico op oververhitting aanzienlijk verminderen in vergelijking met andere beschermers.   

 

Beenbescherming met FIR - geen verband met warmteontwikkeling     

 

De mineralen achter de FIR-technologie (Welltex®) zorgen niet voor thermische isolatie. In plaats daarvan geeft de Welltex®-technologie het materiaal zijn therapeutische eigenschappen, door FIR te absorberen en naar het paardenlichaam te reflecteren. De materiaaleigenschappen en/of de aanwezigheid van ventilerende openingen bepalen hoe goed de beschermers kunnen helpen de warmte van de pezen af te voeren.   

 

Het is aangetoond dat ver infrarood energie een gunstig effect heeft op biologische weefsels, waaronder het stimuleren van de bloedsomloop en het bijdragen aan een efficiënte toevoer van zuurstof en voedingsstoffen. Dit verbetert op zijn beurt de omstandigheden voor de eigen genezingsprocessen van het lichaam. Het effect kan worden ervaren en waargenomen, maar het mechanisme erachter is nog steeds een actief onderzoeksgebied. Er zijn echter verschillende mogelijke verklaringen naar voren gebracht.    

 

Eén plausibele theorie is dat FIR de aanwezigheid van een enzym in de wanden van bloedvaten stimuleert. Dit enzym verhoogt op zijn beurt de productie van stikstofmonoxide (NO) - een signaalmolecuul dat het lichaam gebruikt om bloedvaten te verwijden. De ontdekking van NO en zijn functie als signaalmolecuul in het lichaam werd in 1998 beloond met de Nobelprijs voor Geneeskunde.    

 

Er wordt aangenomen dat het toedienen van energie door middel van FIR ook invloed heeft op watermoleculen. Omdat water zo'n belangrijk deel van het lichaam uitmaakt, kan het effect van het laten trillen, bewegen, veranderen van positie of configuratie van deze moleculen van groot belang zijn. De infraroodenergie is echter niet krachtig genoeg om meer warmte in de weefsels te genereren.   

 

Alles bij elkaar kunnen de biologische reacties op FIR verklaren waarom deze vorm van energie de meest uiteenlopende aandoeningen lijkt te verlichten, zoals zwellingen, ontstekingen, stijve gewrichten en spierpijn. Het Welltex®️ effect wordt vaak waargenomen om problemen met overbelaste pezen, ontstekingen, zwellingen en peesschedeontstekingen te verlichten en te voorkomen.   

 

Dit is hoe het paard op een gezonde manier getraind kan worden:   

 

Gebruik beenbeschermers van hoge kwaliteit die de structuren in de onderbenen van het paard beschermen, ondersteunen en ontlasten - maar laat de keuze leiden door hun vermogen om warmte af te voeren en de pezen van het paard koel te houden.     

 

Warm het paard op voor een trainingssessie. Een goede doorbloeding en soepele weefsels verminderen het risico op verzuring, vermoeidheid, verkeerde belasting en blessures.    

 

Koelbandages verlagen de temperatuur van de pezen na de training. Dit kan peesblessures voorkomen.     

 

Train het paard op een geschikte ondergrond en bij voorkeur met een hoog volume aan oefeningen van lage intensiteit. Vermijd plotselinge escalaties in de belasting. Dit verhoogt het risico op blessures.   

 

De Airflow Collection - beenbescherming ontworpen voor maximale luchtstroom en een laag gewicht    

 

De Airflow Collection omvat een reeks producten die gemaakt zijn om lucht efficiënt te laten circuleren. Dit wordt bereikt door zeer ademende materialen, openingen, netstof, perforaties of oppervlaktestructuren die kleine luchtzakken creëren.    

 

Dankzij deze materiaaltechnologie kunnen de laarzen uit de collectie ademen; ze houden pezen en andere gevoelige structuren koel en verminderen het risico op oververhitting. Lucht circuleert dicht op de huid van het paard en warmte en vocht kunnen snel worden afgevoerd.    

 

Alle producten zijn voorzien van de Welltex®️ technologie, die de doorbloeding kan bevorderen door de natuurlijke infrarode energie van het lichaam te reflecteren - zonder de beschermers heet te maken.     

 

We hebben de naam Airtech™️ gekozen om de samenstelling van verschillende materialen te beschrijven die samen veel lucht door het eindproduct laten stromen. De luchtcirculatie maakt de producten comfortabel om te dragen, zelfs in warme omstandigheden - en vermindert ook het risico op oververhitting.  

 

  1. Hall, E.J. (1988). Radiobiology for the radiobiologist, 3e editie, Philadelphia: Lippincott.

 

  1. Wilson, A.M. & Goodship, A.E. (1994). Exercise-induced hyperthermia as a possible mechanism for tendon degeneration. J. Biomechanics. 27(7), 899-905.

Oudere berichten