De pijnlijke gewrichtsaandoening artrose is de meest voorkomende van alle gewrichtsaandoeningen. Het komt zo vaak voor dat ongeveer elke vierde persoon ouder dan 45 is gediagnosticeerd. De meest voorkomende symptomen zijn bekend; stijfheid in de gewrichten, pijn in de gewrichten en een pijn die toeneemt bij beweging.
Waar artrose optreedt, begint het gewrichtskraakbeen af te breken en raken de omliggende weefsels ontstoken. Maar de symptomen kunnen worden verlicht en de ziekte kan op afstand worden gehouden, zodat de impact op het dagelijks leven zo klein mogelijk is. Een belangrijke maatregel is om in beweging te blijven of te gaan bewegen.
Artrose is een veel voorkomende aandoening. Maar hoewel het zo vaak voorkomt, is het nog steeds onduidelijk waardoor het komt. Er is geen definitieve oorzaak en er is geen definitieve test om de aanwezigheid van de artrose aan te tonen. Aan de andere kant zal het naar verwachting toenemen naarmate de bevolking ouder en zwaarder wordt. Leeftijd alsook obesitas is een risicofactor. Maar ook vrouwen en atleten hebben meer kans om artrose te krijgen.
De arts die de diagnose stelt, baseert zich vooral op de klachten van de patient en wat eventueel van buitenaf kan worden waargenomen. Röntgenfoto's geven beperkte informatie en komen niet altijd overeen met de symptomen die de patiënt ervaart.
Artrose zie je ook vaak terug bij onze naaste huisdieren. Paarden, honden en katten kunnen allemaal last hebben van artrose, en zelfs bij hen komt de ziekte vaak voor met het ouder worden. Wanneer een dier aan artrose lijdt, kan een mens dit detecteren door veranderend gedrag en bewegingspatronen te observeren. Een hond vermijdt bijvoorbeeld meestal bepaalde bewegingen, vertoont een onwil om uit bed te komen en weerstand tegen springen, traplopen of lange wandelingen maken. De dieren laten dus de meest natuurlijke en onvervalste reactie op gewrichtspijn zien: ze willen stil blijven en spanning op het pijnlijke gewricht vermijden. Het is gemakkelijk te begrijpen en lijkt misschien vanzelfsprekend.
Lichaamsbeweging is het beste medicijn
Het is tegenwoordig echter vrij duidelijk dat lichaamsbeweging juist goed en zelfs noodzakelijk is voor mensen met artrose. Mensen met artrose worden daarom aangemoedigd om te bewegen, de gewrichten te belasten en te trainen om hun spieren te versterken - dwars door de pijn heen (binnen redelijke grenzen!). Het is namelijk aangetoond dat lichaamsbeweging verschillende zeer gunstige effecten heeft, zelfs op gewrichten waarvan het kraakbeen wordt blootgesteld aan afbraakprocessen.
Kraakbeen is een rubberachtig en poreus materiaal dat fungeert als schokdemper tussen de botten die in het gewricht samenkomen. Het kraakbeen is omgeven door en bevat synoviaal vocht, dat het kraakbeen zijn elastische consistentie en veerkrachtige eigenschappen geeft. Wanneer een gewricht wordt belast, wordt de gewrichtsvloeistof naar buiten geduwd en wanneer de belasting ophoudt, wordt nieuwe gewrichtsvloeistof aangezogen. Dit is hoe het kraakbeen wordt gevoed omdat het geen bloedcirculatie heeft. Training breekt het kraakbeen niet af, maar voedt het, smeert het en bouwt het op. Door het gewricht te gebruiken, worden ook de spieren getraind die het stabiliseren. De bloedtoevoer naar de spieren neemt toe en ze worden sterker. Het gebied wordt efficiënter van zuurstof en nutriënten voorzien en het lichaamseigen vermogen om de plaatselijke ontsteking te genezen wordt verbeterd.
Wat kan Welltex® voor mij doen?
Als bij u artrose is vastgesteld, kan de gewrichtsbescherming van Back on Track u helpen een actief leven te behouden. De gewrichtsbeschermers zijn ontworpen om de gewrichten te ondersteunen en te stabiliseren en ook om de bloedcirculatie in het gebied te bevorderen. Ze zijn gemaakt van elastische materialen, versterkt met de Welltex® textieltechnologie. Dit betekent dat het textiel een unieke samenstelling van mineralen bevat die in de draden van de stof zijn gesmolten. De mineralen absorberen lichaamswarmte en geven deze weer af in de vorm van infrarode energie, die de bloedcirculatie plaatselijk kan verhogen en daardoor kan helpen spieren en gewrichten warm en soepel te houden.
Het vermogen om infrarode energie te absorberen en opnieuw te reflecteren wordt beschreven als de emissiviteit van een stof. De mineralen die in ons textiel worden gebruikt, hebben een hoge emissiviteit. De infrarood energie dringt door in de weefsels en oefent een positief effect uit, dat vaak wordt ervaren als het verlichten van stijfheid en ongemak. Het materiaal heeft ook een goed ademend vermogen, omdat de mineralen het textiel niet warmte-isolerend maken.